Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i framework_preprocess_page() (linje 73 af /home/b14cms.dk/users/vidensraad.dk/www/sites/all/themes/framework/template.php).

Børn og unges mentale helbred

”Det er bekymrende, at mange børn og unge har et dårligt mentalt helbred. At have psykiske symptomer eller sygdomme tidligt i livet kan få store konsekvenser både for den enkelte, de nærmeste omgivelser og samfundet”

Pernille Due, formand for arbejdsgruppen

Psykiske symptomer og lidelser udgør en vigtig del af sygdomsbyrden blandt børn og unge, og problemer af psykisk karakter tidligt i livet kan medføre psykiske helbredsproblemer senere i livet. Det mentale velbefindende har betydning for, hvordan børn og unge klarer kravene i skolen, fungerer i sociale sammenhænge og på arbejdsmarkedet senere hen. Dermed spiller tidlige psykiske symptomer og lidelser en rolle både for helbred og for den sociale ulighed i sundhed, som findes senere livet.

Dansk og international videnskabelig litteratur er gennemgået for at identificere de vigtigste faktorer af betydning for børn og unges mentale helbred. Rapporten diskuterer på den baggrund konsekvenser og mulige indsatsområder.

Rapporten henvender sig særligt til professionelle og interessenter indenfor sundheds-, undervisnings-, og socialsektoren, som i det daglige arbejder med børn og unge. Det er håbet, at den vil være med til at skabe debat og øget fokus på vigtigheden af forebyggelse og tidlig opsporing af psykiske problemer blandt børn og unge. Det er en af de mest omkostningseffektive og langsigtede investeringer, et samfund kan foretage.

Rapporten er offentliggjort 27. september 2014.

Siden er der kommet en opdatering af rapporten om mentalt helbred hos de 10-24-årige med en helt ny kortlægning. Den finder du her