SØVN OG SUNDHED

”Det er ikke farligt at sove dårligt i en kortere periode. Men hvis man flere måneder i træk sover dårligt eller får for lidt søvn, kan det få alvorlige konsekvenser for helbredet. Søvnmangel på sigt svækker immunforsvaret, således at man bliver mere modtagelig over for infektioner, ligesom man øger risikoen for at blive overvægtig eller få stress, forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme”.

Poul Jennum, professor, overlæge (formand for arbejdsgruppen)

Rapporten sætter fokus på den helbredsmæssige betydning af søvnproblemer hos voksne og gennemgår den videnskabelige dokumentation for, hvad man selv kan gøre for at få en bedre søvn. Rapporten kortlægger betydningen af arbejdsmiljø, skiftearbejde, stress, livsstil (kost, rygning, fysisk aktivitet), og det ydre fysiske miljø (lys, temperatur, støj, skærmbrug) for søvnen. Også forekomsten og de samfundsmæssige konsekvenser af søvnproblemer blandt voksne danskere, samt viden om medicinsk og psykologisk behandling af søvnproblemer præsenteres i rapporten.

Vidensråd for Forebyggelse håber med denne rapport at kunne styrke rådgivningsgrundlaget blandt sundhedsprofessionelle og inspirere til bedre søvnadfærd hos den enkelte.

Rapporten indeholder en række konkrete livsstilsråd om, hvordan man kan forbedre sin søvn:

 

 

 

  1. Undgå koffein før sengetid.
  2. Undgå alkohol før sengetid.
  3. Undgå store mænger energi- og fedtrig kost før sengetid.
  4. Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen.
  5. Sørg for, at soveværelset er veltempereret. Den optimale værelsestemperatur ved søvn er for de fleste 18-21 grader.
  6. Undgå støj over 30 decibel i soveværelset. Brug evt. ørepropper.
  7. Undgå lys fra skærme (f.eks. computer, tablets og tv) før sengetid. Man kan dæmpe lysintensiteten på en del skærme.
  8. Sørg for, at soveværelset er mørkt. Brug evt. maske over øjnene.

Rapporten konkluderer, at søvnproblemer er et alvorligt problem for folkesundheden og at fremtidige forebyggelsesstrategier derfor med fordel kan inddrage søvnproblemer på lige fod med andre kendte risikofaktorer, såsom usund kost, for lidt fysisk aktivitet, alkohol og rygning.

Rapporten er offentliggjort den 29. juni 2015.