Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i framework_preprocess_page() (linje 73 af /home/b14cms.dk/users/vidensraad.dk/www/sites/all/themes/framework/template.php).

Nedsat frugtbarhed

”Der er et stort behov for at oplyse om, hvordan den enkelte kan øge sin frugtbarhed. Men som samfund er der også meget, vi kan gøre for at fremme en sund livsstil, der øger fertiliteten. Og vi har pligt til at skabe de rammer for graviditet og familieliv der gør, at unge kan stifte familie, mens kvinden stadig har æg nok tilbage”.

Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse

Langt de fleste ønsker på et tidspunkt i livet at blive forældre, men en stor del af danskerne må vente forgæves på ønskebarnet. Hver tiende kvinde i Danmark er enten ufrivilligt barnløs eller får aldrig det antal børn, hun ønsker, på grund af sin egen eller partnerens nedsatte frugtbarhed. Omfanget af ufrivillig barnløshed hos mænd er ukendt, men 20-21 % får aldrig børn. Infertiliteten kan føre til eksistentielle livskriser og true parforholdet, og det lave børnetal samt den efterspurgte fertilitetsbehandling koster samfundet dyrt. Nedsat frugtbarhed kan dermed betegnes som en folkesygdom, og det berettiger forebyggelse.

 

I denne rapport har Vidensråd for Forebyggelse samlet den videnskabelige litteratur om nedsat frugtbarhed. En række af landets førende forskere kortlægger årsagerne til nedsat frugtbarhed og giver forslag til forebyggende indsatser.
Vidensråd for Forebyggelse håber, at rapporten vil øge den politiske opmærksomhed på emnet og bidrage til mere forebyggelse rettet mod nedsat frugtbarhed i form af målrettede forebyggelsesindsatser, styrket rådgivningsgrundlag blandt sundhedsprofessionelle og øget viden blandt beslutningstagere og borgere, der ønsker sig børn.

Rapporten er offentliggjort den 15. november 2016.