Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i framework_preprocess_page() (linje 73 af /home/b14cms.dk/users/vidensraad.dk/www/sites/all/themes/framework/template.php).

Notat: Konsekvenser af nikotinbrug - for børn og unges sundhed

En stadigt stigende andel af børn og unge benytter et eller flere af de mange forskellige nikotinprodukter, der er på markedet, og det er derfor væsentligt at samle den viden, der er om de konsekvenser, brugen kan have for deres helbred

Jørgen Vestbo, arbejdsgruppeformand

Markedet for nikotinprodukter er over de seneste år blevet mere fragmenteret. Hvor det igennem mere end et halvt århundrede næsten udelukkende har været cigaretter og andre tobaksprodukter, der var kilde til nikotinbrug her i Danmark, så er der de seneste 10-15 år blevet sendt et bredt sortiment af nikotinprodukter på markedet. En udvikling, der har taget ekstra meget fart de seneste par år.

Disse produkter er forskelligartede og tilbyder brugerne nikotinoptag på forskellige måder, men fælles for dem er, at de indeholder nikotin, og at de i vidt omfang anvendes af børn og unge, også mange der ikke tidligere har røget cigaretter.

Det er derfor relevant at undersøge, hvilke sundhedsmæssige konsekvenser nikotin som indholdsstof har på unge brugere. Vidensråd for Forebyggelse har nedsat en arbejdsgruppe, som har samlet den eksisterende viden om konsekvenserne af nikotinbrug på børn og unges hjerne og børn og unges somatiske helbred i dette notat.

Notatet vil senere komme til at indgå i en temarapport om nikotinbrug hos børn og unge og mulighederne for at forebygge.

Notatet blev offentliggjort 25. maj 2022 og kan downloades via link i venstrespalten.