Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i framework_preprocess_page() (linje 73 af /home/b14cms.dk/users/vidensraad.dk/www/sites/all/themes/framework/template.php).

Supermotionisme

”Der er ikke nogen øget risiko for at dø for tidligt ved at dyrke selv rigtig meget motion, og vi kan ikke pege på nogen øvre grænse for, hvornår omfanget af fysisk aktivitet ikke længere har positive effekter, eller måske ligefrem bliver skadeligt.”

Kristian Overgaard, formand for arbejdsgruppen

Fysisk aktivitet er godt for os. Det ved vi. Men kan det også blive for meget? En større del af befolkningen er begyndt at dyrke udholdenhedsidræt som fx maratonløb, ultraløb, triatlon, ironman, langdistancecykling osv., og det har rejst spørgsmålet om, om det faktisk kan være sundhedsskadeligt at dyrke den fysiske aktivitet i meget stort omfang. Et spørgsmål der med mellemrum stjæler dagsordenen, særligt i kølvandet på at en atlet, som det sker en sjælden gang, er faldet død om i forbindelse med hårde og langvarige idrætskonkurrencer.

Allerede i 2014 satte Vidensråd for Forebyggelse fokus på spørgsmålet i rapporten ”Supermotionisme”. Dengang var der meget få studier, der undersøgte dødeligheden hos supermotionister, og disse gav ikke et klart og entydigt svar på, om dødeligheden kunne være forhøjet i en gruppe, der træner rigtig meget.

I mellemtiden er der kommet nye og større studier, der giver anledning til at skærpe konklusionen. Derfor har vi opdateret rapporten fra 2014.

De nye konklusioner gør op med den opfattelse, der indtil nu har været af, at der nok var et fald i dødelighed med en stigende mængde fysisk aktivitet, men at dødeligheden ved en vis øvre grænse så igen begyndte at stige. Nærmest som en U-kurve. Man har i de nye store befolkningsundersøgelser indsamlet data om fysisk aktivitet blandt tusindvis af deltagere over flere år og sammenholdt dem med registre over sygdomstilfælde og dødsfald, og de viser entydigt, at der ikke er en øget risiko for tidlig død ved at være fysisk aktiv svarende til mange gange det anbefalede minimums-niveau.

I Vidensråd for Forebyggelses rapport belyses forskellige sundhedsmæssige aspekter af konsekvenserne af hyppig, langvarig og hård træning, lige fra de overordnede helbredseffekter som hjertesygdom og død til overbelastningsskader og træningsafhængighed.

Den opdaterede rapport blev lanceret 2. august 2021.