Fælles appel: Hæv aldersgrænsen for køb af al alkohol til 18 år

af nr.VFF@DADL.DK

En ny rapport fra WHO slår fast, at Danmark halter kraftigt bagud, når det handler om at begrænse tilgængeligheden af alkohol via politiske tiltag. Derfor slår en række organisationer sig nu sammen, heriblandt Vidensråd for Forebyggelse, og sender en fælles appel til politikerne: Hæv aldersgrænsen for køb af alle typer alkohol til 18 år i detailhandlen.
 

18. maj 2017

WHO har kortlagt tilgængeligheden af alkohol på tværs af de europæiske medlemslande, og her får Danmark kun 6 point ud af 100. Det er den tredjedårligste placering i Europa kun overgået af Schweiz og Tyskland. I Norden er det derfor den dårligste placering! Vores naboland Sverige scorer 77 point, mens Norge får 70 og Finland hele 93 point.

Ifølge FN’s børnekonvention er staten forpligtet til at skabe de bedst mulige rammer for børns sundhed. Et stort alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige kognitive skadevirkninger og øger risikoen for ulykker, vold og usikker sex. Hvert år har næsten 1400 danskere i alderen 15-19 år kontakt med sygehuset som følge af alkohol, og på sigt kan et stort alkoholforbrug føre til over 60 forskellige sygdomme samt for tidlig død. Derfor mener organisationerne bag appellen, at tiden er moden til, at de ansvarlige politikere opdaterer lovgivningen og følger i fodsporene på andre europæiske kollegaer, som for længst har hævet aldersgrænsen for køb af alkohol i detailhandlen.