Hvordan genopretter vi tilliden til sundhedsprofessionelle og faglige eksperter i en tid fyldt med fake news?

af nr.VFF@DADL.DK

Vidensråd for Forebyggelse og Lægeforeningen inviterer til eftermiddagskonference om alternative fakta og sundhedsformidling tirsdag den 15. august kl. 14-17 i Domus Medica, Kristianiagade 12, 2100 København Ø

23. juni 2017

Videnskabens autoritet er under pres. Mange danskere mistror forskere og tvivler på deres videnskabelige resultater. Samtidig har nye platforme revolutioneret måden at kommunikere på, og det er blevet langt sværere at skelne videnskabelig dokumentation fra personlige beretninger. Stik imod de officielle anbefalinger raser debatten igen og igen om sundhedsrisikoen forbundet med fx indtag af gluten, mælk og ikke mindst vacciner som MFR og HPV. Tilslutningen til HPV-vaccinen er eksempelvis faldet markant.  Sensationelle overskrifter og alternativ information er blevet hverdagskost i dansk sundhedsjournalistik, og sundhedsdebatten på de sociale medier er tiltagende og mere kritisk.

Hvordan genopretter vi tilliden?
Spørgsmålet er nu, hvor vi er på vej hen, hvis vi giver afkald på den videnskabelige autoritet i vores samfund? Og hvordan genopretter vi tilliden til læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle og sundhedsfaglige eksperter? Disse spørgsmål og mange flere vil vi sammen forsøge at finde svarene på ved konferencen, som sætter fokus på alternative fakta og nye veje i sundhedskommunikationen – herunder hvad vi kan lære af HPV-vaccinens historie.

Politikens sundhedsredaktør, Lars Igum Rasmussen, er dagens moderator. Blandt oplægsholderne er direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, overlæge og faglig direktør ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak, professor i videnskabskommunikation ved Aalborg Universitet, David Budtz Pedersen, samt læge og journalist ved Danmarks Radio Peter Qvortrup Geisling.

Sådan tilmelder du dig
Deltagelse er gratis og sker ved at skrive til nr.vff@dadl.dk senest den 4. august. Husk at oplyse dit fulde navn, stilling og arbejdsplads. Du er tilmeldt konferencen, når du modtager en bekræftelsesmail.

OBS: Program er under udarbejdelse og følger snarest.