Konference: Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund?

af svg@dadl.dk

Alt for mange danske børn og unge vejer for meget, og der er brug for handling nu, hvis vi skal komme problemet med overvægt til livs. Der skal gennemgribende tiltag på samfundsplan til for at forebygge, at så mange børn og unge bliver overvægtige.

27. november 2018
Igennem en årrække er flere og flere danske børn og unge blevet overvægtige, en del af dem endda svært overvægtige. De seneste 10-15 år har udviklingen ganske vist været stagnerende, men på et alt for højt niveau, og som det ser ud nu, er 10 til 25 procent af danske børn og unge overvægtige eller svært overvægtige. 
 
At være et barn eller ung med overvægt har mange sundhedsmæssige og sociale konsekvenser for den enkelte, og derfor er det vigtigt at sætte fokus på problematikken. Ikke alene i form af hjælp og støtte til vægttab, men i langt højere grad i form af forebyggelse i et bredt perspektiv:
 
- Det er helt afgørende at sætte ind med forebyggelse i barndommen, for det vi ser, er, at børn og unge med overvægt ofte tager overvægten med sig ind i voksenlivet. Så hvis vi kan forebygge, at børn og unge overhovedet bliver overvægtige, kan det have indflydelse på, hvor stort et problem, vi senere har med overvægt blandt voksne, siger formand for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk.
 
Men hvordan forebygger vi så overvægt blandt børn og unge? Det er emnet for en konference, som Vidensråd for Forebyggelse afholder den 7. februar. Fokus for konferencen er samfundets rolle i forhold til overvægtsproblematikken. 
 
Det er nemlig ikke kun et frit valg, hvad der havner i indkøbskurven og på middagsbordet, eller hvor fysisk aktiv man er i sin dagligdag. Social arv, samfundsnormer og i særdeleshed kommercielle interesser har en enorm betydning for den store andel af børn og unge med overvægt.
 
- Det, jeg håber, der kommer ud af konferencen, er, at vi får løftet en del af ansvaret for overvægt blandt børn og unge væk fra de enkelte børn, unge og forældres skuldre og over på samfundet. Så vi sikrer, at der er nem og lige adgang til sund mad og motion for alle i skoler, supermarkeder, idrætsforeninger, og hvor vi ellers færdes, tilføjer Morten Grønbæk. 
 
Konferencen slutter derfor med en paneldebat, hvor Vidensrådet spørger politikere, sundhedsprofessionelle og repræsentanter for detailhandelen, hvad de vil gøre for at forebygge overvægt blandt børn og unge.
 
Find invitation til konferencen via linket i venstre side af skærmen.