Spiser du usundt? Så gør dine børn det højst sandsynligt også

af nr.VFF@DADL.DK

Politiken har spurgt arbejdsgruppeformand, Inge Tetens, hvordan vi får gjort kål på usunde madvaner blandt børn og unge.

14. marts 2018

Vidensråd for Forebyggelse har udgivet en rapport, der stiller skarpt på børn og unges sunde mad- og måltidsvaner. Formålet med rapporten har været at skabe øget viden om effektive indsatser, der kan fremme unges sundhed. Og det er der, ifølge forskerne bag rapporten, brug for. Selv om unge i dag spiser sundere, end de gjorde tilbage i år 2000, ligger andelen af overvægtige børn og unge stadig stabilt højt på 10-25 procent. Overvægt i ungdommen øger risikoen for at tage de ekstra kilo med videre over i voksenlivet, som forskere anslår, at op mod 70 procent af de overvægtige unge gør. Formand for Videnrådets arbejdsgruppe og professor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet, Inge Tetens, pointerer, at de tidlige kostvaner er noget, der er afgørende for unges fremtidige sundhed:

"Hvis man ikke får etableret de gode kostvaner i barndommen, tyder noget på, at man heller ikke tilegner sig dem på sigt. Og her mærker man konsekvenserne. I værste tilfælde øges de unges risiko for at udvikle livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme eller type 2-diabetes," udtaler hun til Politiken.