nordisk kost
Tema / Kost /
Rapport

Nordisk kost, sundhed og sygdom

Der er flere sundhedsmæssige gevinster at hente ved at spise nordisk kost, viser vidensrådets rapport. Både for befolkningens sundhed og klimaet.

Nordisk kost, sundhed og sygdom
Tema
Udgivelsesår
2021
Kontaktperson

Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed, og det anslås, at forbedringer af kostmønstre har potentiale til at forebygge ét ud af fem dødsfald på globalt plan. I Danmark anslås kost- og ernæringsmæssige risici at være årsag til cirka 13% (svarende til over 7.000 personer) af alle for tidlige dødsfald.

Dertil kommer, at WHO i 2018 efterlyste videnskabelig dokumentation for, at en regional kost som fx den nordiske kost har sundhedsfremmende egenskaber i forhold til en række af de store folkesygdomme, således at der kunne skabes et grundlag for politiske beslutninger og handlingsplaner, som fremmer nordisk kost.

“Der er gevinster at hente ved at spise nordisk kost, viser vores rapport. Både for befolkningens sundhed og klimaet.”
Kjeld Hermansen, arbejdsgruppeformand

Tal og fakta fra rapporten

Kost

Nordisk kost, sundhed og sygdom

Der er flere sundhedsmæssige gevinster at hente ved at spise nordisk kost, viser vidensrådets rapport. Både for befolkningens sundhed og klimaet.

Illustation af proportionerne i forskellige faktorers rolle for klimaaftrykket fra fødevareforbruget
1/1