Rapport

Forebyggelsespotentiale for de fem hyppigste kræftformer blandt kvinder og mænd i danmark

Udviklingen af kræft skyldes et uheldigt samspil mellem påvirkninger fra livsstil, miljø, arvelige forhold og tilfældigheder. Alligevel kan mange tilfælde af kræft undgås, hvis vi som individ og samfund følger en række råd, for der er en sammenhæng mellem risikoen for udvikling af kræft og eksponering for en række risikofaktorer. Det er tidligere beregnet, at det er muligt at forebygge cirka fire ud af ti af alle nye kræfttilfælde og op imod halvdelen af alle kræftdødsfald.

forebyggelse af de fem hyppigste kræftformer
Udgivelsesår
2018
Kontaktperson

Danmark er det land i verden, hvor der konstateres flest årlige kræfttilfælde per indbygger. Hvert år registreres op mod 19.000 nye kræfttilfælde blandt mænd og omkring 18.000 nye kræfttilfælde blandt kvinder.

Det er særligt antallet af bryst- og lungekræfttilfælde, der får Danmark til at indtage den kedelige førsteplads, og det er især de danske kvinder, der skiller sig negativt ud i forhold til andre lande.

Antallet af nye kræfttilfælde ventes at stige de kommende år, primært fordi befolkningstallet stiger, og befolkningen i gennemsnit bliver ældre. Formålet med dette projekt er at estimere og grafisk præsentere det teoretiske forebyggelsespotentiale af rygning, alkohol, overvægt/svær overvægt, lav fysik aktivitet i fritiden, HPV-infektioner og solskoldning i forhold til udvikling af nye tilfælde af de fem hyppigste kræftformer blandt danske mænd og kvinder.

“"Kræft er en alvorlig sygdom, der forekommer hyppigt og er af stor betydning for befolkningens sygelighed og dødelighed. Det estimeres i tidligere beregninger, at omkring fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges gennem en kombination af individuelle og samfundsmæssige tiltag. Med denne publikation ønsker vi at synliggøre potentialet i at nedbringe risikofaktorbyrden hos borgere i Danmark."”
Morten Grønbæk, Formand for Vidensråd for Forebyggelse.